A KABOR Somlói Borbirtok központja. Itt születnek a vulkanikus bazalt talajon termett szőlőinkből nyert somlói boraink.
KABOR Somlói BorbirtoK
Kézműves somlói pincészet
KAbai Tamás vagyok, a KABOR Somlói Borbirtok társalapítója és borásza.
A KABOR Somlói Borbirtok története egy családi hagyomány folytatása. Benősültem egy tősgyökeres somlószőlősi családba, akik már évszázadok óta művelik a szőlőt a hegy nyugati oldalán. Ez a tradíció ösztönzött arra, hogy borász végzettséget szerezzek, és feleségemmel együtt családi borászatunkban, a KABOR Somlói Borbirtokon kézműves borokat készítsünk.
Somlói pincészetünkben a szőlő gondozásától a borkészítésig minden munkát kézzel végzünk, hogy a legmagasabb minőséget biztosítsuk. A somlói vulkanikus talaj és az egyedi mikroklíma különleges ízt ad borainknak, melyeket korlátozott palackszámban készítünk, hogy megőrizzük azok egyediségét és minőségét.
Egészségedre!
BOgnáR Anita, a KABOR Somlói Borbirtok társalapítója, somlói.
Hároméves koromig Somlószőlősön laktam, mivel anyai ágon somlói születésű vagyok. Gyerekkoromban minden szombatot a Somlón töltöttem, amit akkoriban még nem nagyon élveztem, hiszen a kapálás nem annyira izgalmas tevékenység egy gyerek számára, más munkához pedig nemigen férhet hozzá. A vályogpince boroshordói között, vagy a pince melletti diófa árnyékában hűsöltem, hallgattam, ahogy Szőke Irén nagyanyám lelkesedéssel beszél a szőlőről, mesél annak múltjáról, a régi időkről. Ez belémivódott. Ha ketten mentünk a Hegyre, gyakran kérte, hogy énekeljek neki, ezt azóta nem kéri tőlem senki :-).
A mi célunk is az, hogy szép, és ha lehet, egyre szebb borokat készítsünk, ezért jómagam a kóstolásban képzem magam, WSET2 vizsgával rendelkezem.
A legigazibb öröm számunkra az, ha munkánk gyümölcsét veled együtt élvezhetjük.
NEM MA KEZDTÜK a somlón
TÖRTÉNETÜNK
Családunk generációk óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel a Somlón, így a szőlészet és a borászat számunkra igazi életforma. Minden egyes palackban egy darabka múltunk és jövőnk rejtőzik. Büszkék vagyunk a múltunkra, de figyelemmel vagyunk a jövőre is, folyamatosan törekszünk az újításra, de ügyelünk arra is, hogy somlói pincészetünkben boraink megőrizzék a tradíciók és a modern ízek harmóniáját.
Szőlőültetvényeinket odafigyeléssel gondozzuk, hogy a szőlőink a legjobb körülmények között növekedhessenek, csak a legjobb minőségű szőlőt használjuk fel boraink készítéséhez, így biztosítva a kiváló ízélményt. A borkészítés során minden egyes lépést saját kezünkkel végzünk, hogy a lehető legjobb minőséget érjük el borainkban.
Örömmel tölt el bennünket az is, hogy az elmúlt években boraink számos elismerést és díjat nyertek a borversenyeken, ez megerősítés számunkra, hogy jó úton haladunk.
Hisszük, hogy a borok világa összeköti az embereket és emlékezetessé teszi az alkalmakat, törekszünk arra, hogy minden CSEPPben, minden kortyban olyan élményt nyújtsunk, ami felejthetetlenné teszi az együttléteket és örökre megmarad a szívekben.
RÉGEN ÉS MOST
Gyökereink
Felmenőink is szenvedélyesen szerették a Somlót, nemcsak munkálkodtak azon, hogy minőségi borokat hozzanak létre, hanem élvezték is a terroir kincseit, a somlói életet.
Ez a kép is a Hegyen készült, 1940 körül. A jobb szélen nagyapám, Buzás Géza, bal szélen dédapám, Buzás Károly.
(forrás: BOgnáR)
Küldetésünk
Küldetésünk, hogy minőségi borokkal és természetközeli élményekkel gazdagítsuk az életet. A kézműves borászat iránti elkötelezettség jelenleg is üzleti filozófiánk alapját képezi.
Hiszünk abban, hogy a bor nem csak egy ital, hanem egy érzés, ami összeköti az embereket és emlékezetessé teszi az alkalmakat.
Birtoktagok
Irenke szőleje
A KABOR Somlói Borbirtok legrégebbi tagja, mely több száz éve a család tulajdonában áll.
A lányok szőleje
Egy kicsi, ám annál különlegesebb terület az öreg tőkéivel.
Azénpincém
Sok öreg tőkével a hegyen a legmagasabban fekvő birtoktagunk.
Ikerpince
A legnagyobb és legegységesebb területünk közvetlenül a Birtokközpont mellett terül el.
Látogass el hozzánk!
8483 Somlószőlős külterület,
Somló-hegy 2315/3 hrsz.
(időpontegyeztetés szükséges)